Компанията, собственик на марката Zara, Inditex успя да възстанови в края

...
Компанията, собственик на марката Zara, Inditex успя да възстанови в края
Коментари Харесай

Inditex продължава ударно да възстановява продажбите си

Компанията, притежател на марката Zara, Inditex съумя да възстанови в края на първата седмица на септември 89% от продажбите, които е имала през същия интервал на предходната година. Като се вземе поради, че сред 1 август и 6 септември 2019 година компанията записва нарастване на бизнеса с 8%, на процедура това значи, че тя е на равнището отпреди две години, осведоми испанското икономическо издание. 

Според документите, изпратена от притежателя на Zara до Националната комисия за фондовия пазар (CNMV), през февруари, тъкмо преди началото на рецесията, продажбите са били на равнище от 108% в съпоставяне със същия месец през 2019 година, като се вземат поради и оборотът в магазините и онлайн каналите при непрекъснат обменен курс.

През март обаче те спаднаха на половина, а през април, когато множеството магазини бяха затворени в международен мащаб, процентът спадна до едвам 28%. Към май настъпи повратна точка и този месец 49% от продажбите за миналата година към този момент бяха достигнати, като се повишиха до 72% през юни и до 83% през юли.

В тази връзка от компанията напомнят, че през първата част на полугодието до 90% от магазините са останали затворени, макар че в края на интервала множеството точки на продажби са били отворени. Всичко това, веригата на доставки на групата също е усетила ефектите, породени от пандемията.

От Inditex акцентират, че се реализира бързо възобновяване през втората половина на годината, като 98% от магазините към този момент са отворени. " Продажбите в магазините не престават да се възвръщат прогресивно и онлайн продажбите не престават да порастват с изключителни темпове ", споделя компанията. 

Въпреки възобновяване, което сега се реализира в международен мащаб, продажбите на Inditex в Испания са намалели с 40,8% през първата половина на финансовата си година 2020-2021, достигайки 1,2 милиарда евро спрямо 2,1 милиарда евро, регистрирани за същия интервал на миналата година, повлияни от резултата на ковид.

Всъщност, в Испания секторът претърпява невиждан колапс след Гражданската война. Според барометъра, изготвян всеки месец от Acotex (Националната асоциация за търговия с текстил, аксесоари и кожи е най-представителната организация от бранша на модата и търговията на дребно в Испания, бел. ред.), през август продажбите са намалели, както във физическите магазини, по този начин и онлайн, оставяйки годишното струпване с 41,1% спад по отношение на 2019 година

Acotex твърди, че внезапният спад на продажбите е настъпил, макар многото агресивни промоции, които за жалост не са разрешили потреблението да се усъвършенства. От друга страна, се наблюдава допълнителен спад в маржовете, водейки фирмите в обстановка на изключителна уязвимост, в доста случаи към този момент в механически банкрут. Ето за какво секторът като цяло изисква незабавни и характерни ограничения, измежду които понижаване на ДДС-то за стимулиране на потреблението.

Inditex съумя да се върне към печалба през второто тримесечие на своята финансова година, сред 1 май и 31 юли, регистрирайки чист резултат от 214 милиона евро, оставяйки на назад във времето загубите от първите три месеца. 

През цялото полугодие продажбите възлизат на 8 милиарда евро, спрямо 12,8 млрд. евро през миналата година, с 37,3% по-малко, а загубите нарастват общо до 195 милиона. Нетната облага за полугодието към този момент е позитивна и доближава 39 милиона евро.

„ Аз съм изключително удовлетворен от развиването на онлайн продажбите, защото демонстрира значимостта на тактиката за онлайн интеграция като основна част от нашия бизнес модел с три основни стълба: еластичност, интеграция и резистентност ", разяснява при представянето на резултатите за полугодието президентът на Inditex Пабло Исла.

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР